Tıbbi Görüntüleme Teknikleri - Biruni Üniversitesi

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri

    Tıbbi Görüntüleme Teknikleri


    Sağlık bilimlerinin temel hedeflerinden biri de hastalıkların doğru teşhis ve tedavisidir. Radyoloji biliminin doğuşuyla, vücudun gözle görülemeyen kısımlarının x-ışınları ile görüntülenebilmesi, hastalıklara doğru tanı koyabilme imkânını beraberinde getirmiştir. Teknolojik gelişmelere birlikte, röntgen ve bilgisayarlı görüntüleme sistemlerinde de ciddi ilerlemeler kaydedilmiştir.
    Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı; hastalıkların teşhis ve tedavisi aşamalarında, gerekli görülen her türlü tıbbi ve teknolojik görüntüleme cihazlarını kullanabilecek, cihazların kontrol ve bakımını yapabilecek, hastayı tetkike uygun olarak hazırlayıp kaliteli görüntü elde edebilecek kalifiye radyoloji teknikeri yetiştirmeyi amaçlar. Tıbbi Görüntüleme Teknikeri, hastanın muayenesi sonucunda istenen tetkik için tıbbi görüntüleme yöntemlerini kullanarak, hastanın belirli kısımlarının görüntülemesi işleminin her aşamasında görev yapan ve bunları kullanıma hazır hale getiren kişidir.

    Amaç ve Kapsam

    Sağlık bilimlerinin temel hedeflerinden biri de hastalıkların doğru teşhis ve tedavisidir. Radyoloji biliminin doğuşuyla, vücudun gözle görülemeyen kısımlarının x-ışınları ile görüntülenebilmesi, hastalıklara doğru tanı koyabilme imkânını beraberinde getirmiştir. Teknolojik gelişmelere birlikte, röntgen ve bilgisayarlı görüntüleme sistemlerinde de ciddi ilerlemeler kaydedilmiştir. Tıbbi Görüntüleme Teknikeri, hastanın muayenesi sonucunda istenen tetkik için tıbbi görüntüleme yöntemlerini kullanarak, hastanın belirli kısımlarının görüntülemesi işleminin her aşamasında görev yapan ve bunları kullanıma hazır hale getiren kişidir.

    Eğitimin İçeriği ve Stajlar

    Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı öğrencilerine 2 yıllık eğitim süresince, Radyolojiye Giriş, Radyolojik Anatomi, Tıbbi Radyofizik, Tıbbi Görüntüleme, Görüntüleme Cihazları ve Yapısı, Radyasyon Onkolojisi, Nükleer Tıp gibi teorik alan dersleri ve hastanelerde uygulamalı dersler verilmektedir. Ayrıca, öğrencilerin mezun olabilmesi için kamu veya özel sağlık kurumlarında 30 iş günü staj yapmaları gerekmektedir.

    İş ve Kariyer Olanakları

    Programda yer alan teorik ve uygulamalı dersler ile stajların tümünü başarıyla tamamlayan öğrencilere ‘‘Radyoloji Teknikeri’’ unvanı verilmektedir. Mezunlar kamu kurumları veya özel sağlık merkezlerindeki radyoloji, nükleer tıp ve radyoterapi ünitelerinde teknik ara eleman olarak görev yapabilmektedirler. Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümlerinde lisans eğitimlerine devam edebilirler.

     


Son güncelleme tarihi 2 Ağustos 2021 Pts., saat 16:44