Optisyenlik - Biruni Üniversitesi

Optisyenlik

    Optisyenlik


    Programdan mezun olan öğrenci ‘’Optisyen’’ ünvanını almaktadır. Optisyenlik Programı mezunları; 5193 Sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun esaslarına göre “Optisyen” ünvanı ile diledikleri il veya ilçede kendilerine ait Optik Mağazası açabilirler. Yine aynı kanunun ilgili maddesi hükümlerine göre özel veya tüzel şahıslara ait optik mağazalarında  sorumlu mesul müdür olarak çalışabilirler. Hastanelerin göz polikliniklerinde teknisyen olarak görev alabilirler. Bunun yanı sıra gözlük camı ve çerçevesi imal eden ya da bunları ithal eden firma ya da fabrikalarda çalışabilirler.

    Amaç ve Kapsam

    Optisyen; toplumumuza koruyucu görüş sağlığı alanında hizmet veren göz hastalıkları uzmanı doktorlar tarafından refraksiyon (kırma) kusuru tespit edilen hastaların reçetelerini değerlendiren, bu kusurların tedavisi amacıyla gerekli optik gereçleri temin edebilen ve hastaya uygulanmasını sağlayabilecek nitelikte eğitim görmüş, yüksekokul mezunu, donanımlı görme sağlığı teknisyenidir. Göz hastalıkları uzmanı hekimler tarafından verilen reçetelere uygun optik camlarını, gözlük çerçevelerini, koruyucu gözlükleri, güneş gözlükleri ve kontakt lensleri gibi tüm optik araç gereçleri hastanın kullanımına hazır hale getirip satabilmenin yanında bu optik araç ve gereçlerin tamirini yapabilen üst düzey donanımlı optisyenler yetiştirmektir.

    Eğitimin İçeriği ve Stajlar

    Program süresince; öğrencilerimize optisyenlik mesleği ile ilgili her türlü teorik bilginin yanı sıra pratik olarak da, karşılaşabilecekleri tüm optik aletler ve bunların kullanımına yönelik uygulamalı eğitim, tam donanımlı labaratuvarlarımızda verilmektedir. Bununla birlikte 2 yıllık eğitim süresi boyunca satış teknikleri, perakende ve iletişim konularında da öğrencilerimize ek kazanımlar sağlanmaktadır. Optik sektöründe faaliyet gösteren birçok kurum ve kuruluş ile etkili iletişim ve işbirliği çerçevesinde öğrencilerimizin okulda almış oldukları teorik eğitimler, 30 günlük yaz stajı ve dönemde gerçekleştirilen 14 günlük uygulama dersleri ile desteklenerek mezuniyet aşamasına kadar öğrencinin etik kurallar çerçevesinde mesleki bilgilere ve pratiklere de sahip olması sağlanmaktadır. Program öğrencileri her yıl bahar döneminde sektörün çeşitli liderlerinden oluşan seminer programı çerçevesinde üretim tesisleri ve fabrikaları ziyaret ederek, bazı firma yetkililerini de okulumuzda eğitim vermek üzere ağırlamaktadır. Böylece mezuniyet sonrası çalışacağı sektör hakkında en güncel bilgiye sahip olmaktadır. Bu sayede sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli optisyenler yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca; öğrenciler 4. eğitim öğretim döneminde Bitirme Çalışması adı altında eğitimini hayalleri ile harmanlayarak kağıt üzerinde bir optik müessese açılışının tüm aşamalarını tecrübe etmektedir. Ayrıca üniversitemizde eğitimi gerçekleştirilen KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerini alarak bitirme çalışması neticesinde elde ettiği projesini devlet desteği ile hayata geçirebilmektedir.

    İş ve Kariyer Olanakları

    Programdan mezun olan öğrenci ‘’Optisyen’’ unvanını almaktadır. Optisyenlik Programı mezunları; 5193 Sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun esaslarına göre ‘’Optisyen’’ unvanı ile diledikleri il veya ilçede kendilerine ait Optik Mağazası açabilirler. Yine aynı kanunun ilgili maddesi hükümlerine göre özel veya tüzel şahıslara ait optik mağazalarında sorumlu mesul müdür olarak çalışabilirler. Hastanelerin göz polikliniklerinde göz hekimlerinin yanında tekniker olarak görev alabilirler. Bunun yanı sıra gözlük camı ve çerçevesi imal eden ya da bunları ithal eden firma ya da fabrikalarda çalışabilirler. Dikey geçiş sınavı ile Fen Edebiyat Fakültelerinin Fizik Bölümlerine geçiş yapabilirler.


Son güncelleme tarihi 2 Ağustos 2021 Pts., saat 16:43