Odyometri - Biruni Üniversitesi

Odyometri

    Odyometri


    Odyometri, işitme ve işitme kayıplarının ölçülerek, tanı alması, tedavi edilmesi, bebeklerde erken tanı, işitme kaybı saptanırsa erken dönemde cihazlama, denge bozukluğu olan hastaların tanı ve tedavisi, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları kliniklerine odyometrik destek verilmesi, sözü edilen bireylerin tedavisi ve yaşam konforlarının tekrar kazandırılmasıdır.

    Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından izleyerek, konusundaki yetkinliğini üst düzeyde tutan eğitim ve öğretim kadrosu ile; öğrencilerine üst düzeyde branş eğitimi vermek, günün teknolojisini kullanan aygıtlarla öğrenme ve çalışma ortamı yaratmak, bu yolla hem teorik, hem de uygulama açısından donanımlı, sektörün gereksinimlerini sağlayacak yeterlilikte odyometri teknisyenleri yetiştirmek programın ana amacıdır. Bu amaçla en son teknoloji ile hazırlanmış laboratuvarlarda uygulama eğitimleri gerçekleştirilmektedir.

    Bilimsel yönden iyi donatılmış, uygulama yönünden iyi eğitilmiş, güvenilir odyometrik tetkikler yapan ve bunu yaparken hastanın tıbbi danışmanları olan hekimlerle işbirliğini koruyan, insana ve etik kurallara saygılı, gelişmeleri yakından izlemeye hevesli odyometristler yetiştirilmektedir. Bu programa YGS-1 puan türü ile öğrenci alınmaktadır.

    Amaç ve Kapsam

    Tıpta uzmanlık dalı olan Kulak-Burun-Boğaz kliniklerinde ve odyologların yönetiminde yürütülen işitme laboratuvarlarında ekipte yer alması gereken bir sağlık mesleği de odyometristliktir. Odyometristler Kulak-Burun-Boğaz hekiminin hastayı muayenesinden sonra kulak hastalıklarının tanısı ve tedavi şeklinin belirlenmesinde yardımcı bir laboratuvar hizmeti olan odyolojik testleri hekimin isteği doğrultusunda uygular, işitme kaybı olan hastalara işitme cihazı uygular ve okullarda işitme taramaları yapar. Odyometrist, işitme ölçümü ile ilgili ekipmanları kullanarak, öngörülen gerekli testleri uygulayabilen bilgi, beceri ve donanıma sahiptir. Odyometri Programının amacı; işitme ve konuşma bozukluklarının tespiti, değerlendirilmesi ve rehabilitasyonu alanında, kulak burun boğaz hastalıkları uzman hekimi veya odyolog gözetiminde çalışacak nitelikli sağlık teknikerleri yetiştirmektir.

    Eğitimin İçeriği ve Stajlar

    Odyometri Programında 2 yıllık eğitim süresince, öğrencilere Fizyoloji, Anatomi, İşitme Ölçümü, İlk Yardım, Gelişim Psikolojisi, İşitme, Konuşma Anatomisi ve Fizyolojisi, İşitme Taramaları, Odyometriye Giriş, İşitme Cihazları, Odyometride İleri Test Yöntemleri, Vestibüler Sistem Ve Test Yöntemleri, Çocuk Test Yöntemleri gibi temel ve branş dersleri verilmektedir. Öğrencilere yaptırılacak klinik stajlar, saha çalışmaları ve bitirme projelerine ek olarak, sektörden alınacak sosyal sorumluluk projeleri ile kariyerlerini planlama olanağı sunulmaktadır.

    İş ve Kariyer Olanakları

    Odyometri Programından mezun olan öğrencilere ‘Odyometrist” veya “Odyometri Teknikeri’ unvanı verilir. Mezunlar Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda, üniversite hastanelerinde, özel hastanelerde, özel işitme testleri uygulayan merkezlerde, sağlık hizmeti veren özel veya kamu işletmelerinde ve benzer kuruluşlarda iş imkânı bulabilmekte ayrıca işitme cihazı firmalarında çalışabilmektedirler.


Son güncelleme tarihi 2 Ağustos 2021 Pts., saat 16:42