Covid-19 Hastalarında Beslenme - Biruni Üniversitesi

Covid-19 Hastalarında Beslenme

    Yayın Tarihi :
    19 Kas 2020 Perşembe
    14:13
Covid-19 Hastalarında Beslenme

    Geleceğin Beslenme ve Diyetetik Bölümü aday öğrencilerine yönelik Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Çelik ile 16 Kasım 2020 tarihinde üniversitemizin YouTube kanalı üzerinden “Covid-19 Hastalarında Beslenme” konulu canlı yayın gerçekleştirdik.

    “Beslenme ve Diyetetik Uzmanının Görevi Sadece Zayıflatmak değildir”

    “Beslenme ve Diyetetik uzmanları denince toplumda daha çok obezite tedavileri ile tanınmaktadır. Beslenme ve Diyetetik uzmanının görevi sadece kişiye kilo verdirmek değildir. Tüm hasta grupları için hastaları iyileştirmek ve sağlık standartlarını yükseltmek amacıyla beslenme düzenleyen sağlık alanı profesyonelidir.”

    Covid-19 Hastalarında Yoğun Bakım Sürecinde Beslenme nasıl Yapılmaktadır?

    “Bugün Covid-19 salgınıyla birlikte Covid-19 hastalarında beslenme konusu bizim eğitim planlarımız içine alınmış durumdadır. Covid-19 sebebiyle yoğun bakımda tedavi gören hastaların beslenme tedavisinde bütün besinlerin formlarıyla oluşturulmuş gıda takviyeleri enteral besinler sondalar ya da parenteral besinlerle doğrudan damar içine verilerek gerçekleştirilir. Bu Ürünlerin tamamı farklılık gösterir. Enteral besinlerin 1500’ e yakın çeşidi vardır. Enteral ve parenteral besinler yoğun bakımdaki tedavi gören hastalarımızı beslemekte kullandığımız özel ürünlerdir. Enteral beslenme, nazogastrik sondalarla burundan midesine bazen burundan bağırsağına bazen ise ağızdan tüp takılarak beslemek olarak ifade edilebilir. Kimi hastalarda sindirim sisteminin kullanılmaması durumunda ise damardan yerleştirilen kateter ile parenteral beslenme şekli tercih edilmektedir. Beslenme miktarı ve şekli hastaya özel olarak belirlenir. Beslenme ve diyetetik bölümü öğrencileri bu ürünlerin ne kadar ve nasıl verileceği konusunda eğitim alır. Yoğun bakım bir ekip işidir. Ekipte hekimler, uzman diyetisyenler, uzman hemşireler, fizyoterapistler ve eczacılar yoğun bir şekilde görev alır.  “

    “Yoğun Bakım Hastaları Vücut Yağını Değil Kasını Kaybeder”

    “Covid-19 hastalarının %8-5’ i yoğun bakımda tedavi edilmek durumunda kalmaktadır. Yoğun bakımda tedavi gören hastalarda diyetisyen, hastanın böreklerini, kan şekerini, elektrolit ve asit/baz dengesini hakkında bilgiler veren metabolik panelini mutlaka takip etmelidir. Bu son derece önemlidir. Komple metabolik paneli takip etmek bir diyetisyenin olmazsa olmazıdır. Metabolik komplikasyonlardan korunmak için hastanın sıvı dengesini, asit ve baz yönünden takip etmelidir. Solunum sıkıntısı olan hastaların vücudundaki yağ oranını değil de kas kasını kaybeder. Bu sebeple diyetisyenler yaşam desteği yaparken kas kayıplarını en aza indirmeyi hedefler. Diyetisyen, hastanın özgeçmişi, çevresel faktörleri, medikal değerlendirmesi, yaşı, kilosu ve kronik hastalığı olup olmadığı değerlendirildikten sonra diyet programı hazırlar.”